lördag 2 april 2011

Live

Von Benzo spelade ut Takida på The Tivoli

"MTV killed rock'n roll" sjunger Von Benzos Jay i låten med samma namn. Utan att inse det var det nog Takida han syftade på." Vår recensent Markus Stymne såg Von Benzo och Takida på The Tivoli i Helsingborg.


Nöje. TAKIDA & VON BENZO
The Tivoli
Fredag 13 oktober

Von Benzo 3
Takida 2
 
Man skulle lätt kunna påstå utan att överdriva att fredagen var lite av fenomenens afton på Tivoli. Von Benzo har skördat enorma framgångar under det gånga året och växt från obskyrt och relativt okänd demoband till att bli ett av Sveriges främsta rockakter. Och att Takida inte skulle vara ett fenomen är svårt att argumentera för med deras utsålda gigg i ryggen. Tivoli är inget undantag då stället bokstavligen talat svämmar över av prepubertala tonårstjejer som vrålar rakt ut i bästa pojkbandsanda.

Förutom den fantastiska utveckling Von Benzo genomgått har de redan lyckas skaka ihop en repertoar som gör de flesta konkurrenter gröna av avund. "Medicine", "Aint it december" och "MTV killed rock'n roll" har nog aldrig låtit så bra som ikväll. Ljudet är knivskarpt, välmixat och Jays sånginsats imponerar. Förutsättningar är ultimata för att bli det bästa bandet någonsin presterat på scen. Synd då att närvarokänslan inte riktigt vill infinna sig. Tekniskt sett är Von Benzo i sitt essä men den där energin vid är vana vid saknas. Grabbarna känns lite trötta och passagerna mellan låtarna ogenomtänkta med förvirrat mellansnack, vilket drar ned helhetsintrycket.

Kanske känner de sig lite obekväma i sisten som förband till ett så hajpat band. Skulle det vara så är kan man knappast klandra dem. Takida är rockens motsvarighet till Backstreet Boys med sockersöta pojkar som lirar sliskig emorock. Som dukat för en kommersiell framgångsaga, vilket gör det faktum att de inte släppt sin första platta för ett stort skivbolag förrän i år något förvånande. Till sin entré har de byggt upp en överdådig scen med spotlights och diverse andra skumma ljuseffekter och naturligtvis ett pampigt inledningsspår med mullrande trummor. Även om effekterna imponerar kan man knappast säga det samma om ljudkvalitén.
Det rena och skarpa soundet från Von Benzo är som bortblåst till förmån för en knastrig, burkig och dåligt mixad ljudbild där sången kvävs i brusiga gitarrer. Hitsen avlöser varandra till publikens stora behållning och i princip varje ny akt inleds med igenkännande glädjerus. Att låtarna kantas av småfel och stundtals otajta solopassager verkar de flesta ha överseende med. Allsången är sedan länge ett faktum och grabbarna själva verkar vara förvånande över den respons de skapar. Som metaldiggare gör det ont i själen att se fjortonåriga småbrudar att göra djävulstecknet mitt under den smörigaste av bandets radiohitar; titelspåret till "…Make you breathe".

"MTV killed rock'n roll" sjunger Von Benzos Jay i låten med samma namn. Utan att inse det var det nog Takida han syftade på.

Markus Stymne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar